Diyetle alınan karbohidratlar, yağlar ve proteinler sindirim sonucunda enerji elde edilmesi sırasında kullanılırlar. Fazla alınan besin türleri, adipoz dokuda triaçilgliserol olarak adlandırılan depo maddesi olarak yer alır ve enerji ihtiyacı sırasında kanda ve kasta kullanılır. Bu durum pankreatik beta hücrelerinin normal çalıştığı durumda geçerlidir.
Peki ne zaman pankreatik beta hücresi çalışmaz?
Bir önceki yazıya giderseniz eğer orada bazı öneriler (tıklayınız) vardı, eğer o önerileri yapmamış olursak, karbohidrat metabolizmasını bozmuş ve aynı zamanda, triaçilgliserol dönüşümünü azaltmış oluruz. Metabolizmada pankreatik beta hücresinin aktivitesi aynı zamanda insülin hormonun aktivitesiyle ilişkilidir, bu hormon protein yapısına sahiptir ve yapısının bozulması diyabet başta olmak üzere birçok kronik ve nörodejeneratif hastalığa sebep olur. Günümüz modern beslenmesi bu sorunları yaşamaya oldukça elverişlidir. Oldukça kalorili öğünler, proses görmüş besinler, yüksek glukoz ve fruktoz alımı azaltılmalıdır.
Peki neden yapı bozulunca hastalıklara yol açıyor?
Çünkü, glukozun kullanılamamasına ve hatta metabolik yolaklarda farklı molekül yapılarının oluşmasına sebep olur. Bu durum aslında diyabet hastalığı için bir belirteçtir. Çünkü, kan pH değerinin asidik olmasına neden olur. Bu pH değerindeki olay sadece metabolik ketoasidoz ile kalmaz diyabete bağlı olan birçok hastalığı oluşturur. Diyabetin en önemli komplikasyonlarından biri de diyabetik retinopatidir. Bu komplikasyon sırasında aldol redüktaz enzimi aracılığıyla sorbitol oluşur ve sorbitol gözde yeni kılcal damarların oluşmasına neden olur. Bu durumun önlenebilmesi için yapılabilecek en temel şey egzersiz ve metabolizmaya uygun beslenmedir. Özellikle diyabet tanısı konulmuş kişiler, göz muayenesini rutin bir şekilde yaptırmalıdırlar, çünkü katarakt, göz tansiyonu ve hatta göz kaybı ile sonuçlanabilir.
Mutlu ve sağlıklı günler dilerim,
İleri Okuma:
1.Lehninger, Biyokimyanın Temel İlkeleri
3.https://www.straitstimes.com/singapore/health/plugging-the-leak-in-the-eye

Commentaires