top of page

Endişesiz Yapay Zeka Teknolojileri: Dijital Çağ Geldi.

Yazarın fotoğrafı: α-Ketoglutaratα-Ketoglutarat

İnsan muhayyilesi hudut tanımaz.


1950 yılında ilk yapay zeka ifadesi kullanıldıktan sonra, 1965 yılında Herbert A. Simon tarafından “Makineler, bir insanın yapabildiği her şeyi 20 yıl içinde yapabilecek” demiştir. Yapay zeka ile ilgili, belirli zaman aralıklarıyla farklı tahminlerde bulunuldu. Ama her zaman temel soru, yapay zeka bir gün insan zekasını geçebilecek mi? Bu endişeye en iyi karşılık, 1980 yılları itibariyle bilgisayar yazılımları, güçlü satranç oyuncularını yenebilir hale geldiğinde verilmiştir. İlk kez 1997 yılında Deep Blue, dünyanın en iyi satranç oyuncusu Garry Kasparov’u yendi. Bu olayla beraber bilgisayar “super human” seviyesine ulaştı. Sonuç, insan üretimi olan bir makine, onu üreten kişiye çaresiz olduğunu göstermiştir. Daha sonra, 2011 yılında düzenlenen 3 yarışmacının olduğu bir yarışmada 2 ünlü şampiyon ve IBM Watson vardı, yarışmayı “süper human” olarak IBM Watson kazandı. Bu ve benzeri oyunlar artık, yapay zekanın insan zekasını aştığını göstermiştir. Bizler her ne kadar yapay zeka dendiğinde bir robot olduğunu düşünüyor olsak da, aslında dijital çağda kullandığımız bir çok şey yapay zeka ürünüdür (Apple Siri).

2018 yılında, Uber; ABD'nin Tempe, Phoenix, Pittsburgh kentleri ve Kanada'nın Toronto kentinde sürücüsüz taksileri test ediyordu. Bu sırada, Arizona eyaletinde, sürücüsüz bir otomobil ilk kez bir yayanın ölümüne yol açtı. Uber'e ait aracın karıştığı kazanın ardından şirket tüm sürücüsüz araç testlerini durdurduğunu açıkladı. Burada sorun, yapay zekanın insanı iki eli, iki kolu olan bir cisim olarak kaydedilmesinden kaynaklanıyordu, çünkü kaza sonucu hayatını kaybeden yaya bisiklet sürücüsüydü.

Endüstriyel olarak bir çok kullanımı olan yapay zeka aslında, turizm, sağlık, eğitim, eğlence gibi bir çok alana yeni bir trend katmıştır.

Bu kapsamda bazı yapay zeka örneklerini sizin için derledim:

1. Yapay zeka sayesinde, isterseniz The Mask filminde Jim Carry yerine Kemal Sunal`ı görebilirsiniz, tıklayınız.

2. Bir anne arttırılmış gerçeklik (AR) sayesinde, sanal gerçeklik gözlüğü takarak ağır bir hastalığı olan kızını kaybettikten sonra onunla buluşmasını sağlayabilirsiniz, tıklayınız.

3. Yıllarca yatağa bağımlı bir hayat yaşamak zorunda kalmış bazı kişiler veya hastanelerde uzun süre geçiren kişilerin kendilerini evinde gibi hissedilmesini sağlayabilirsiniz.

4. Aşı yapılırken çocuklara sanal gerçeklik gözlüğü takılarak, bir çizgi film seyretmeleri sağlanarak fobi oluşumunu önleyebilirsiniz.

5. Turizm sektörüne farklı bir açı kazandırmak amacıyla, Alibaba ve kurucuları, geleceğin otelini yapay zekanın olanaklarıyla hazırlamış ve uygulanabilirliğini test etmişlerdir, tıklayınız.

6. Kampüsünüzün bahçesinde, bir kalbe dokunabilmek veya evde yemek masasının üzerinde bir iskelet inceleyebilmek en güzel yapay zeka örneklerindedir (Mobil uygulamalarını öneriyorum, Health Cycle). Şu günler de corona virusü de inceleyebilirsiniz, tıklayınız.

7. Doktora gitmeden, nezle ve grip gibi enfeksiyonları yenebilirsiniz, tıklayınız.

7. Bunlar dışında, ülkemizde ve dünya da her yıl birçok insan tıbbi hatalar dolayısıyla hayatını kaybediyor, bunun sebebi tıp eğitiminin alınması sırasında yeterince tecrübe edilememesidir. Bu kapsamda İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi`nde geleceğin teknolojilerinden karma gerçeklik ile yapay zeka desteği ile tıp fakültesi öğrencileri hologram hastalarını muayene ederek, interaktif bir şekilde doğru tanımayı sağlamaktadır, tıklayınız.


İnsanlar, çok klişe haline gelmiş olsa da yapay zeka işimizi elimizden mi alacak? şeklinde sorular sormaktadır. Ben bu soruya katılmıyorum hatta yeni alanların, yeni mesleklerin oluşmasına yol açacağını düşünüyorum. Sizin bir şeyleri daha net anlamınızı sağlayan şey ne kadar kötü olabilir ki?


En son, antibiyotik direncine karşı mücadelede yapay zekâ da yerini aldı diye bir yazı okudum. Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) araştırmacılar makine öğrenme algoritması kullanarak yeni ve güçlü bir antibiyotik bileşiği tanımladılar. Bu yeni bileşiğin, laboratuvar testlerinde, bilinen tüm antibiyotiklere dirençli bazı türler de dâhil olmak üzere, hastalığa neden olan pek çok bakteriyi öldürebildiğini raporlamışlardır.


Son olarak evin salonuna arttırılmış gerçeklik aracılığıyla 3D tatlı bir panda misafir edebilirsiniz, tıklayınız.

Bisiklet binmeyi öğrenmek için geç kalma çocuk, zaman cross-sector zamanı!


Sevgiler,

Sağlıklı günler.


Daha fazla detaya ulaşmak isteyenler için kaynaklar;




 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Nutribio. Proudly created with Wix.com

bottom of page