top of page

İstanbul`da bir kadın girişimi: Miniskop Bilim ve Sanat Atölyesi

Yazarın fotoğrafı: α-Ketoglutaratα-Ketoglutarat

İstanbul`un merkezinde astronomi, stem & robotik kodlama, kimya, fizik gibi birçok alanda bilim atölyelerinin bulunduğu 4-14 yaş grubuna hitap ederek, bilime meraklı çocukları buluşturan başarılı bir kadın girişim örneği Miniskop Bilim ve Sanat Atölyesi bulunmaktadır. Kurucusu olan Zeynep Taşkıran Yalçınkaya`nın başarılı atölyesinin çalışmalarını yakından takip etmeye çalışıyorum, ama birçok ebeveyn için ihtiyaç olduğunu düşündüğüm için sizlere yol göstermesi açısından, yeni normale alışmamız gereken dönemde çevrimiçi bir röportaj gerçekleştirdim, bu keyifli sohbetle sizleri baş başa bırakıyorum.

1. Merhaba sevgili Zeynep Hanım bizlere kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar, ben Zeynep Taşkıran Yalçınkaya. Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. 29 yaşımdayım. MİNİSKOP şirketinin kurucusuyum.



2. Miniskop Bilim ve Sanat Atölyesi nedir? Amacı nedir? Neler yapar?

Miniskop, 2015 yılında bir bilimsel gezi merkezi olarak kuruldu. O zaman için okullarda eksik olan uygulamalı bilim eğitimini alabilecekleri bir yer olarak tasarlamıştık. Geçtiğimiz 5 yıl boyunca Miniskop gelişerek kurumlara eğitim danışmanlık hizmeti veren, eğitmen eğitimleri, çocuk etkinlikleri düzenleyen ve organize eden, kendi müfredatı olan bir merkez haline geldi. Bünyemizde 4-14 yaş grubu çocuklarla atölye çalışmaları düzenliyoruz. Yetişkinlerle ise Miniskop Akademi çatısı altında eğitimler düzenliyoruz.


3. Neden Miniskop Bilim ve Sanat Atölyesi var olmalıydı?

Başta da dediğim gibi aslında 5 yıl öncesinde var olan bir eksikliği tamamlamak için vardık. Ancak bu süreçte okullar da dönüştü, farkındalıkları arttı. 5 yıl önce atölye dediğimizde tam bir karşılığı olmazken şimdi hemen hemen her okulda atölye çalışmaları düzenleniyor.

4. Miniskop Bilim ve Sanat Atölyesi hayali gerçekleşirken hiç pes etmeyi düşündünüz mü? Sizi pes etmekten alıkoyan şey neydi?

Evet tabi ki. Hem de çok kez. Bizim işimiz hizmet sektörüne de girdiği için bazı zamanlar çok zor durumda kalabiliyoruz. Özellikle ilk kurulduğumuzda atölye bu kadar yaygın değilken ve ben 24 yaşındayken, koca koca okul müdürlerine gencecik insanlar onlara bilmedikleri bir şey anlattığında pek ikna edici olmuyordu. Bu da başlarda motivasyonumu kırıyordu tabi ki. Hatta sırf bu yüzden e-mail ve telefon üzerinden işleri ilerletip yüz yüze görüşmeleri ileri tarihlere ertelediğim doğrudur. :)

5. Miniskop Bilim ve Sanat Atölyesi hedeflerine ulaştı mı?

Evet, ulaştı ama tabi daha gidilecek çok yolumuz var. Dünya her geçen gün gelişip yeni şeyler keşfedilirken bizde durmamalıyız. Çocuklara merak duygusunu aşılayarak yıllarca verilen teorik bilginin ötesinde uygulamalı eğitimle onları bilimin içine çekmeliyiz.

Bu arada Ocak 2020 verilerimize göre 70.000 üzeri öğrenci ile çalışmış bulunuyoruz.

6. Daha önce girişim denemeleriniz oldu mu?

Ticari bir girişimimiz olmadı ama üniversitede çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde sosyal girişimci olarak birkaç projenin içinde bulundum. İş hayatıma çok şey kattığını düşünüyorum.


7. Tecrübelerinize dayanarak girişimcilikte başarı için en kritik unsurlar olarak neleri görüyorsunuz?

Sabretmek, enerjik ve güçlü olmak. Girişimcilik çoğu zaman 24 saat çalışmayı gerektiriyor. Bu yüzden bazı zamanlar çok zorlanıyorsunuz, enerjiniz bitiyor. Bunlara yenilmemek gerekiyor. Bir de heyecanınızı paylaşacak takım arkadaşları ile çalışmak çok önemli.


8. İşinizi tekrar kurma fırsatı ile karşılaşsaydınız, neleri farklı yapardınız? Geçmişten hangi dersleri çıkardınız?

Yaşım 30’ lardayken kurmak diyebilirim:) 24 yaşında omuzlardaki koca koca yükler bazen ağır gelebiliyor. Öncesinde daha uzun bir iş deneyimi ve çevremin olması işimi kolaylaştırabilirdi. Bilmiyorum belki de ben öyle sanıyorum.

9. Yeni mezun gençlere girişimcilik ile ilgili neler önerirsiniz.? Sadece hayal etmek yeterli midir? Nasıl harekete geçmeliyiz?

Gerçekçi ve sağlam adımlarla gitmek çok önemli. Türkiye’ deki girişimcilik rakamları çok ilginç. Mesela girişimci şirketlerin 10’ da 9’ u ilk 18 ay içinde kapanıyormuş. Tabi insan ilk başlarda bu tarz analizleri okuyunca korkmuyor değil. Biraz agresif büyümeden ve harcamalardan uzak durmak daha sağlıklı gözüküyor.

10. Peki Zeynep Hanım pandemi Miniskop’u nasıl etkiledi?

Miniskopun tüm etkinlikleri uygulamaya dayalı olduğu için biz bu süreçte tüm etkinliklerimizi iptal etme durumunda kaldık. Bu süreçte de evlere bilim kutusu göndermeye başladık. Aynı zamanda Youtube kanalımıza videolar yüklemeye başladık. Bir an önce eski düzene dönmek için sabırsızlanıyoruz.


11. Son olarak Miniskop`un hayali nedir?

Miniskopun var olan modelinin okula dönüşmesi en büyük hayalimiz. Bunun için tüm eğitimlerimizi yazılı olarak da arşivliyoruz. Alt yapımızı sağlam bir şekilde hazırlamaya çalışıyoruz. Ve bunun yanında bizi çok heyecanlandıran farklı fikirlerimiz de var. Onlar da sürpriz olarak kalsın.


Miniskop Bilim Sanat Atölyesi ile ilgili daha detaylı bilgi için, tıklayınız.

Instagram hesabı için, tıklayınız.

Son olarak #evdekal dönemi için hazırlanan bilim kutuları için, tıklayınız.


Sevgili Zeynep Hanım`a bana bu firsatı verdiği için teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum, pruvanız neta olsun.


Sağlıklı günler dilerim.


 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Nutribio. Proudly created with Wix.com

bottom of page